Mijn naam is Sonia Nafie. Ik ben in 1984 geboren in Den Haag. Door een bewogen jeugd begon ik op vroege leeftijd al na te denken over de diepere betekenis van het leven. Naarmate ik ouder werd raakte ik steeds meer en verder gefascineerd door de werking van psychische processen en de drijfveren achter het gedrag van mensen. Om me hier verder in te verdiepen startte ik na het afronden van het VWO daarom in 2002 met de studie Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2007 behaalde ik daar mijn master in de Klinische- en Gezondheidspsychologie.

In het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg merkte ik al gauw dat het denkkader van de reguliere werkwijze bepaalde beperkingen met zich meebrengt. Vanuit mijn achtergrond als moslima van Nederlands-Egyptische afkomst merkte ik daarnaast ook dat er vaak niet alleen onvoldoende ruimte was voor het eigen verhaal, maar ook voor de religieuze en culturele achtergrond van de patiënt. Na het werken in de reguliere ggz besloot ik daarom eind 2013 mijn eigen praktijk te starten.

Met mijn opleiding psychologie was ik aanvankelijk regulier getraind met cognitieve gedragstherapie als behandelmethode. In de praktijk werd voor mij echter al snel duidelijk dat veel problematiek onvoldoende werd opgelost door een objectief opsporen en behandelen van symptomen. Met name diepere problematiek vraagt om een dieper menselijke methode. Op zoek naar andere behandelmethoden om deze problematiek te kunnen behandelen heb ik drie jaar psychoanalytische leertherapie en training gevolgd vanuit Freudiaans-Lacaniaans perspectief bij Ernst Kat (psychoanalyticus en filosoof). Enthousiast over deze methode werken wij sinds 2013 samen. In 2023 hebben wij Therapeutisch Centrum de Oase opgericht.

Ik heb via het bestuderen van de psychoanalyse veel geleerd over de complexiteit en het mysterieuze van de menselijke geest en de enorme rol die het onderbewustzijn kan spelen in hoe wij ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen. Ik heb me naast de psychoanalytische gesprekstherapie met de jaren verder verdiept in verschillende behandeltechnieken zoals EMDR, mindfulness en hypnotherapie en hierbij in de praktijk meer inzicht gekregen in de dynamiek tussen gedrags- en gedachtenpatronen en het onderbewustzijn. Tijdens mijn behandelingen wordt er daarom veel gewerkt aan bewustwording, het voelen, benoemen en vaststellen van wat er zich van binnen afspeelt en het leren kalm boven onze gedachtes, emoties en gevoelens te staan. Ik heb een holistische, spirituele visie op de mens en psychische problematiek en geloof dat psychische problematiek meer is dan slechts een belemmering, maar dat het ook een uitnodiging en opening kan zijn naar een gesprek met een diepere laag van het menselijk bestaan.

Ik heb de afgelopen jaren veel gewerkt met vrouwen met trauma, angsten, depressie, emotieregulatieproblemen en psychosomatische klachten en heb daarbij geconstateerd dat met name bij vrouwen psychische klachten gauw kunnen overlopen naar lichamelijke klachten. Daardoor blijkt in de praktijk dat lichaamsgerichte therapievormen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op inzichtgevende gesprekstherapie. Wanneer er klachten spelen van emotionele disbalans, trauma, chronische lichamelijke pijn, ongemak of spanning kan dit veroorzaakt worden door blokkades in het lichaam. Soms ben je hier bewust van maar vaak zijn deze blokkades onbewust aanwezig. De situatie waarin de blokkade is ontstaan kan al lang voorbij zijn maar de negatieve ervaringen of stressmomenten zijn vastgezet in het lichaam. In deze gevallen ondersteun ik de behandeling door middel van lichaamsgerichte interventies.

Voor wie?

Iedereen die vastloopt in het leven of kampt met psychische problematiek is welkom bij mij. Ik behandel mensen met trauma, emotieregulatieproblemen, depressie, angstklachten, onrust, spanningsklachten, relatieproblemen, psychosomatische problemen (zoals chronische of terugkerende fysieke klachten of pijn zonder duidelijke medische oorzaak) en vragen omtrent zingeving, identiteit en opvoeding.

Als je hulpvraag onvoldoende aansluit bij mijn aanbod of als ik een tijdelijke patiëntenstop heb of een langere wachttijd kan ik je doorverwijzen naar een collega-therapeut via Therapeutisch Centrum de Oase. Mannelijke patiënten verwijs ik door naar mijn collega Ernst Kat. Ik heb kennis en ervaring op het gebied van meerdere culturen en bied samen met mijn collega's naast het Nederlands in sommige gevallen ook behandelingen aan in andere talen.

Als je twijfelt of ik iets voor je kan betekenen dan kun je contact met mij opnemen.